2006-11-07

Vides organizācijas: Nākamajai valdībai vides aizsardzība jāintegrē tautsaimniecībā - LETA (07.11.2006)

"Rīga, 7.nov., LETA. Nākamajai valdībai un vides ministram Raimondam Vējonim (ZZS) vides aizsardzība jāintegrē transporta, subsīdiju un lauksaimniecības politikā, aģentūrai LETA teica Pasaules Dabas fonda direktors Uģis Rotbergs.

Līdz šim Vējonis izvairījies pieņemt lēmumus, kas ir politiski sarežģīti, bet vides aizsardzībai būtiski, piemēram, saistībā ar nelegālo apbūvi kāpu aizsargjoslā, mazajām hidroelektrostacijām, norāda Rotbergs.

Tāpat Pasaules Dabas fonda pārstāvis uzsver, ka "jāatsaitē" ekonomikas attīstība no dabas resursiem, kas citās Eiropas valstīs jau ir paveikts. Dabas aizsardzības jomā Latvija no citām valstīm atpaliek, uzskata nevalstiskās organizācijas pārstāvis.

Kā sacīja Rotbergs, "pie mums ir tāda sajūta, ka, tāpat kā māksla ir māksliniekiem, daba - dabas draugiem". Līdz šim nav iztulkots, ko īsti nozīmē vides ilgtspējīga attīstība, kā arī tās pamatprincipi nav integrēti tautsaimniecībā.

Patlaban Vides ministrija atrodas komfortablā stāvoklī un izvairās no sarežģītu lēmumu pieņemšanas, tādēļ nepieciešamas reformas, uzskata Rotbergs. Viņš norāda, ka tā ir vājākā no ministrijām.

Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa atzina, ka līdz šim vides aizsardzība valstī bijusi pabērna lomā.

Kalniņa uzsvēra, ka vides aizsardzība ir tikpat svarīga kā ekonomiskā attīstība, jo kvalitatīva vide ilgtermiņā ir ekonomiski izdevīga.

Viņa atzinīgi novērtēja, ka nākamajā valdībā vides ministra amatā paliks Vējonis, jo viņš ir viens no nedaudzajiem vides ministriem, kas ir šīs jomas speciālists.

Kā galvenos Vējoņa darbus, atkārtoti stājoties vides ministra amatā, Kalniņa minēja vides aizsardzības finansējuma palielināšanu, vides izglītības veicināšanu, atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanu, tai skaitā atkritumu šķirošanu. Tāpat Vides aizsardzības kluba speciāliste cer, ka Vējonis iebildīs pret jaunas atomelektrostacijas būvniecību Lietuvā.

Latvijā jāuzlabo vides aizsardzības kontrole, kas ir ļoti vāja, jo ir ārkārtīgi maz vides inspektoru, sacīja Vides aizsardzības kluba pārstāve."

Nav komentāru: