2006-11-07

Valdība veicinās atbalsta izlīdzināšanu lauksaimniecībā starp vecajām un jaunajām ES valstīm LETA (07.11.2006)

"Rīga, 7.nov., LETA. Tautas partijas, Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" vēlēšanu apvienības un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK koalīcijas līgums paredz, ka valdība veicinās pakāpenisku atbalsta maksājumu izlīdzināšanu starp vecajām un jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.


Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Valters Bruss aģentūrai LETA gan norādīja, ka atbalsta maksājumu izlīdzināšana nav iespējama esošās ES Kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros.

Valdības deklarācijā būtu jāietver ES lauksaimniecības politikas reformēšana. Lai padarītu atbalsta maksājumus līdzīgus vecajās un jaunajās dalībvalstīs, jārada pilnīgi jauna Kopējā lauksaimniecības politika, uzskata Bruss.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes biroja vadītāja Linda Bille aģentūrai LETA uzsvēra, ka līdz 2013.gadam Latvijas lauksaimnieku saņemtie atbalsta maksājumi būs mazāki nekā citās ES valstīs, tādēļ rodas jautājums, kādā veidā plānots īstenot valdības deklarācijā solīto maksājumu izlīdzināšanu.

Tāpat deklarācijā nav uzsvērta atjaunojamo energoresursu ciešā saistība ar lauksaimniecību, atzīst "Zemnieku saeimas" vadītājs. Citās ES valstīs lauksaimnieki pamazām pārorientējas uz dažādu energokultūru audzēšanu, bet Latvijā biogāzes un bioetanola ražošanas veicināšana nav minēta pie svarīgākajiem uzdevumiem.

Bille norāda, ka, izlasot koalīcijas līguma sadaļu par lauksaimniecību, nekļūst skaidrs, kāda veida saimniecības nākotnē Latvijā vēlas atbalstīt valdība - vai jāveicina lielo saimniecību attīstība, vai tiks atbalstīti visi lauksaimnieki.

Valdība arī plāno sekmēt darba ražīguma paaugstināšanu, modernizējot ražošanu, atbalstot ieguldījumus lauku infrastruktūrā un ieviešot inovatīvas tehnoloģijas lauksaimniecībā, meža nozarē, zivsaimniecībā un pārtikas ražošanā un pārstrādē, teikts deklarācijā.

Tajā arī uzsvērts, ka tiks izveidota lauksaimniecības un mežsaimniecības risku vadības sistēma, tai skaitā apdrošināšana lauksaimniecībā un mežsaimniecībā.

"Atbalstīsim lauku iedzīvotāju iniciatīvas veidošanos, lai veicinātu ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju iesaistīšanos uzņēmējdarbībā, sekmēsim uzņēmējdarbības veidu dažādošanu laukos, tai skaitā bioloģisko produktu ražošanas un pārstrādes, kā arī nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības un amatniecības attīstību," sola valdību veidojošās partijas.

Tāpat valdība apņēmusies lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, zivsaimniecībā un lauku attīstībā 2007.-2013.gadā ieviest valsts un ES atbalsta sistēmu, lai garantētu konkurētspējas paaugstināšanu, lauku ekonomiskās vides dzīvotspēju, kā arī zvejniecības un zivju pārstrādes tradīciju uzturēšanu.

Savukārt meža nozari plānots pārveidot no tradicionālas ražošanas nozares par tehnoloģiski augsti attīstītu nozari, kas saistīta ar citām tautsaimniecības nozarēm. Tāpat tiks veicināta ražošanas jaudu attīstība un produktivitātes pieaugums, teikts deklarācijā.

Valdība arī sekmēs morāli novecojušu zvejas kuģu modernizāciju un to energoekonomijas uzlabošanu, zivju apstrādes uzņēmumu tehnoloģisko modernizāciju un zivju produkcijas realizācijas iespējas vietējā un eksporta tirgū.

Veicinot akvakultūras paplašināšanu, plānots palielināt nodarbinātību un attīstīt saistītās tūrisma iespējas. "

Guna Gleizde

Nav komentāru: