2006-10-04

Valsts un pašvaldības varēs līdzfinansēt privāto māju renovāciju un siltināšanu

Rīga, 3.okt., LETA.

Par šādiem grozījumiem likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" šodien vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Likumā tiks ierakstīts, ka valsts Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā, bet pašvaldības - saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā un apmērā varēs piešķirt līdzfinansējumu tādu dzīvojamo māju renovācijai un restaurācijai, kuras ir valsts nozīmes kultūras pieminekļi vai kuru ekspluatācija atbilstoši to tehniskajam stāvoklim var būt bīstama cilvēku dzīvībai vai veselībai, vai kurās jālikvidē terora akta, avārijas, stihiskas nelaimes un citas katastrofas sekas.

Valsts un pašvaldības varēs piešķirt līdzfinansējumu arī dzīvojamo māju renovācijai un energoefektivitātes pasākumu veikšanai.

Pašvaldībām būs tiesības piešķirt līdzfinansējumu arī ar dzīvojamo māju funkcionāli saistītā zemesgabala labiekārtošanai.

Komisijas sēdē notika domu apmaiņa par to, kādām mājām tiks piešķirts valsts un pašvaldību līdzfinansējums.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) Mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša deputātiem pastāstīja, ka izskatīšanai valdībā ir iesniegta programma, kas paredz valsts līdzfinansējumu to māju siltināšanai, kuras privatizēto dzīvokļu īpašnieki no namu pārvaldēm pārņēmuši savā apsaimniekošanā.

Savukārt deputāts Alberts Krūmiņš (JL) uzstāja, ka valsts un pašvaldību līdzfinansējumam jābūt pieejamam arī privātīpašumā esošajām mājām.

Pagaidām grozījumu projektā nav noteikts, kā valsts un pašvaldības reģistrēs līdzfinansējuma pieprasītājus dzīvojamo māju renovācijai un siltināšanai.

Pēc RAPLM Mājokļu politikas departamenta direktores Ošas sniegtās informācijas, RAPLM ir pieprasījusi nākamā gada valsts budžeta projektā paredzēt 500 000 latu valsts līdzfinansējumam dzīvojamo māju renovācijai un siltināšanai.

Nav komentāru: